Hvornår bør jeg skifte min kobling?

Uden en kobling kan din bil ikke køre, den skal derfor være tip top hele tiden.

Normalt glider koblingen korrekt. Men begynder du at mærke koblingen laver små ryk, som takker på en sav, kan dette være et tegn på at din kobling er ved at være defekt og at du kunne trænge til en ny.

Koblingen kan føles hårde at trykke ned eller slipper ikke lige så nemt som normalt. Der kan også komme lyde som tandhjul der køre mod hindanden når du træder koblingen  ned ved gearskift. Hvis nogle af disse fejl forekommer er det tid til at få din kobling efterset.

Kan jeg se hvor slidt min kobling er?

Din kobling skal ikke skiftes efter nogle bestemte antal kilometer, som andre dele på din bil. Dette bliver derfor ofte dig som skal stole på din fornemmelse og lytte til din bil. Du kan altid bruge denne regel “lyder eller køre din bil ikke som den skal, skal din bil efter ses og en tur på værksted”.

Vores Mekanikere vil oftest kunne se, hvor meget slitage din kobling har.

Koblings punktet

Mange er ikke helt sikre på hvor præcist koblingspunktet er. Hvis det giver et lille hop i bilen når du starter betyder det at du ikke rammer koblingspunktet korrekt.

I visse situationer eks. ved en bakke er det nødvendigt, at kende koblingspunktet helt nøjagtigt, ellers kan du bruge håndbremsen til hjælp.

Hvis du holder stille op ad en bakke, eller stopper på vej ombord på færgen op ad rampen, er det vigtigt at finde koblingspunktet korrekt for ikke at rulle i modsat retning.

Sådan gør du:

  • Når du holder stille, trækker du håndbremsen
  • Træd koblingen ned, og sæt bilen i 1. gear
  • Slip bremsen, og sæt foden på speederen
  • Når du skal køre, giver du lidt gas, og slipper koblingen langsomt
  • Når du kan mærke motorkraften begynder at tage fat, løsner du håndbremsen stille og roligt
  • Tricket er, at slippe koblingen og håndbremsen samtidigt, og så roligt at bilen kører fremad, uden du behøver at gasse motoren meget op

Hvis bilen går i stå, hiver du i håndbremsen, så den ikke triller baglæns

Hvordan virker en kobling

Din kobling fjerner forbindelsen til bilens motor som ikke skal arbejde til gearkassen når du holder stille.

Koblingen fungerer ved at to plader presses mod hindanden og snurre synkront sammen. Når du træder på din kobling fjernes de to plader/tandhjul fra hindanden og gearkassen stopper med at give drivkraft til hjulene. dette giver motoren lov til at fortsætte uafhængig af gearkassen.

Der er flere forskellige dele af din kobling kan blive slidt. Koblingskabelet kan blive slidt eller springe, skiverne kan blive slidt, samt et fjedersystem der enten knækker eller bliver slapt. Alle disse dele, kan skiftes uafhængigt af hinanden.